Filosofia i comèdia

“- Tranio: Mi perdonate, gentle master mine. / I am in all affected as yourself, / Glad that you thus continue your resolve / To suck the sweets of sweet philosophy. / Only, good master, while we do admire / This virtue and this moral discipline, / Let’s be no stoics nor no stocks, I pray, / Or so devote to Aristotle’s checks / As Ovid be an outcast quite abjured. / Balk logic with acquaintance that you have, / And practice rhetoric in your common talk; / Music and poesy use to quicken you; / The mathematics and the metaphysics— / Fall to them as you find your stomach serves you. / No profit grows where is no pleasure ta’en. / In brief, sir, study what you most affect.”

William Shakespeare, The Taming of the Shrew (I, 1: 25-40)

*El tema de la comèdia és el joc irreverent, la rebel·lió de la passió contra tota serietat heretada, vingui en forma de família, tradicions, compromisos, lleialtats o variades autoritats. Així, no deu ser pas gratuït que la filosofia tingui el seu lloc en la comèdia d’un geni, com tampoc ho deu ser que l’encarregat de presentar-la es disculpi d’entrada. Qui sap si, així, és com Shakespeare ens diu quelcom importantíssim sobre la naturalesa de les coses humanes…

Jf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s