Indignació i veritat

Entre dinars i sopars festius, un amic professor em comenta la reacció d’alguns dels seus alumnes quan explica les aportacions filosòfiques dels pensadors del passat: –“i qui ho diu això?”– exclamen alguns. També em comenta que ha arribat a la conclusió que els seus estudiants, en el fons, estarien dient: –“i això és cert perquè ho digui ell?”–, com si la pretensió de veritat d’un pensador fos quelcom digne de rebuig, per allò que pot tenir d’imposició sobre els altres. Una època que ha convertit en dogma la igual validesa de totes les opinions i el dret de tothom a dir allò que vulgui rebutjaria com a intolerant l’intent d’aquell que busca certeses –certeses que no respecten la igual validesa de tota opinió. 

Potser tot això és conseqüència d’haver polititzat la filosofia, o de pretendre fer de la filosofia un instrument públic o una eina política, tot contaminant la primera amb els hàbits saludables de la segona. Perquè, mentre tenim molt clar que cal respectar tota persona, és molt més dubtós que haguem de fer el mateix amb tota opinió. És més, qui sap si l’esforç cap al coneixement sempre hagi de ser un esforç necessàriament elitista i jeràrquic, perquè sempre valorarà molt més el coneixement per sobre d’allò que només és un error. Així doncs, potser avui dia el gran rival de l’educació filosòfica és el prejudici relativista, que evita la recerca del coneixement en aquells que ja saben que tota opinió és igualment vàlida. I és que només la consciència de la pròpia ignorància sobre les coses més importants pot fer que algú es llenci a la costosa empresa de posar remei a aquesta mancança. I mentre hom pensa coses com aquestes i s’acosta la tornada a l’escola, val la pena recordar que l’esforç en la recerca del coneixement no admet distinció d’identitats:

“– Però què importa, Sòcrates –va dir Càrmides– de qui ho he sentit?

 – Res, vaig dir jo, perquè no és això allò que estem buscant, qui ho va dir, sinó si tenia raó o no.”

(Plató, Càrmides, 161c).

Jf

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s