A l’ombra de la grandesa

En política es diuen coses molt grosses, potser precisament perquè la política tracta amb els ideals més grans –o quasi més grans: la llibertat, el poder o la justícia. Així, i precisament per la magnitud d’allò que manipula, la cosa pública sempre fa evident si els seus participants són mortals jugant amb joguines grans per tal d’aparentar ser gegants, o si són dignes d’allò que tenen entre mans. 

En els darrers temps, s’han sentit coses molt grosses que han evidenciat la petitesa de qui les deia. De motius potser n’hi ha tants com els que permet la complexitat de la realitat política. Qui sap si entre ells, però, hi ha aquest hàbit tan propi del nostre temps, consistent a dirigir la mirada únicament vers la densitat indiscriminada del pur nombre, vers la petitesa d’allò comú. Aquest hàbit que fa oblidar el temps en el qual encara alçàvem la mirada cap a la singularitat que és noble perquè té criteri i que té criteri perquè coneix.

La millor política possible sempre ha estat i serà un punt de trobada entre el nostre limitat coneixement i el consens que siguem capaços de permetre’ns. Vivim dies en què el primer escasseja i el segon és entès d’una manera perillosament estreta, sectorial. El resultat és que allò que va començar amb frases d’un president tan relativista com per afirmar que “aquesta fórmula és bona perquè l’accepta tothom” o que “Catalunya és nació perquè ho decideix el poble”, està acabant amb confrontacions tan dogmàtiques que fan enyorar la tolerància que temps enrere havíem sabut apreciar. Algú podria sospitar que el relativisme és el millor adob per a la intolerància. Així, suposadament assolim l’inici d’una nova i excepcional tardor a la que, tanmateix, arribaríem molt millor si haguéssim tingut la paciència d’escoltar algunes lliçons de sempre.

Jf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s