Sòcrates, Plató i nosaltres mateixos

“La pervivencia de Sócrates y Platón nos permite también preguntarnos si no nos habrán comprendido a nosotros mejor de lo que nos comprendemos nosotros mismos. Podemos, como mínimo, atrevernos a realizar un ejercicio de humildad y en lugar de pretender comprender a Platón mejor de lo que se comprendía a sí mismo, aspirar a comprender lo que decía.”

Gregorio Luri, ¿Matar a Sócrates? (2015)

La lectura de la introducció de Luri a ¿Matar a Sócrates? (Ariel, 2015) em provoca aquell reconfort que es té al llegir idees que consideres encertades i malauradament insuficientment reivindicades avui dia. Idees com la defensa de l’humanisme estricte, el valor de la gran conversa, l’existència de problemes permanents i la necessitat de seguir tenint-los presents a través de persones més sàvies que nosaltres. Tanmateix, aquest reconfort no dura gaire, o almenys no permet posar-se còmode, perquè l’autor de seguida introdueix, entre els citats elements coneguts, la pròpia empremta, que ens obliga a seguir alerta, a seguir atents, a no perdre de vista la necessitat de la lectura lenta (una altra idea reivindicada pel propi Luri). Esdevé especialment interessant la descripció sobre l’edat del sentiment, amb crítica a Ayn Rand inclosa, i l’agudesa que hi ha en la localització del que Luri anomena “l’home terapèutic”. Acabada la introducció, sospito –en el meu estadi hom només pot aspirar a sospitar— que sobre les paraules de Luri s’hi nota constantment l’ombra de Leo Strauss –del qual l’autor n’és un coneixedor profund— però tanmateix el filòsof alemany no és anomenat en cap moment. Així, no puc evitar acabar de llegir les primeres pàgines d’aquest prometedor ¿Matar a Sócrates? preguntant-me per aquesta curiosa omissió. Precisament de Strauss hom aprèn que, en el cas dels escriptors curosos i prudents, les omissions sempre amaguen bones raons.

Jf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s